Újat vagy újítani?

2016. augusztus 19.

Egy weboldal esetében néhány év elteltével, csak úgy, mint egy csinos ruhánál, nem csak arra van esély, hogy megunjuk, kikopik, vagy esetünkben elavul, de az is előfordulhat, hogy vállalkozásunk - fejlődésével -egyszerűen kinövi azt.

Ez történt a Mályvavirág Alapítvánnyal is, akik számára évekkel ezelőtt egyedi design alapján egy nagyon szép, az akkori kornak megfelelő weboldalt készítettünk az induláshoz. Az alapítvány a tagok odaadó munkájának köszönhetően azonban folyamatosan fejlődik, egyre ismertebbé válnak, rendszeresen programokat szerveznek és egyre több megjelenítendő tartalom születik, így a kezdeti koncepció az évek során alkalmatlanná vált a célok kiszolgálására.

Fel is merült bennünk a kérdés, vajon új oldalt kellene fejleszteni, vagy csak a régit megújítani?

A választ természetesen nem lehet általánosítani, azonban az alábbi tényezőket figyelembe véve könnyebben tervezhetsz:

  • Az első és legfontosabb, hogy az oldal fejlesztője elérhető-e még. Egy modulárisan felépített, manapság elterjedt CMS megoldás (pl. Wordpress, Drupal, Typo3, stb.) esetében bárki átveheti a fejlesztést, azonban a "legegyszerűbb" dolga ebben az esetben is a korábbi fejlesztőnek van, hiszen ezeket a rendszereket is sokan, sokféle minőségben alkalmazzák. Kész rendszerekhez általában kényelmetlenebb hozzányúlni, ez esetben mégis nagyobb esélyünk van rá, hogy a feladatok áttekintése után nem lesz szükség új alapokra helyezni az oldalunkat.
  • Fontos tisztázni azt is, hogy az oldal megjelenését, vagy funkcionalitását szeretnéd átszabni. Komolyabb funkcionális bővítés esetén valószínűbb, hogy egy új fejlesztésre kell számítanod, hiszen ez valószínűleg maga után vonja a megjelenítés módosítását is annak érdekében, hogy az oldal továbbra is könnyen kezelhető maradjon.

A Mályvavirág Alapítvány esetében a korábbi oldalt is mi fejlesztettük, a funkcionális bővítések pedig nem voltak jelentősek, azok inkább a felhasználók számára könnyítették meg az oldal használatát az eddigi tapasztalatok alapján. Így átláthatóbbá tettük a menürendszert, illetve az alapítvány kiemelt híreinek kerestünk helyet, melyek szerencsére a korábbi fejlesztésbe szépen illeszkedtek, és a főoldalon kaptak helyet.

Örülünk, hogy munkánkkal továbbra is segíthetjük a Mályvavirág Alapítvány működését!

WebfejlesztésMost