Eltűnni a digitális térből?

2016. augusztus 24.

Sokat hallani arról, hogy ami egyszer felkerül a világhálóra, annak bizony nyoma marad. Nincs ez másként a weboldalakkal sem.

marble digital - blog - Eltűnni a digitális térben?

Egy ügyfelünk azzal az izgalmas kérdéssel hívott fel ma reggel, hogy van-e bármilyen mód arra, hogy régóta nem üzemelő weboldalának a tartalmához hozzáférjen. Ha a másik oldalról közelítünk, így is feltehetjük a kérdést: vajon el lehet tűnni a netről nyomtalanul?

Nem véletlenül féltjük a személyes tartalmainkat, de ki gondolná, hogy komplett weboldalak sem tűnnek el egyszerűen a süllyesztőbe, miután törlik azokat. A lenyomatuk még sokáig elérhető marad. Hogy ez jó, vagy rossz, azt mindenki döntse el maga.

Mivel mondhatjuk, hogy az Apple egy örök etalon, az ő példájukon keresztül ugrunk most vissza az időbe. Az apple.com oldalt talán mindenki látta már legalább egyszer az életében, de ha nem, most se késő vetni rá egy pillantást. Azt már kevésbé tudom elképzelni, hogy valaki még emlékszik rá, milyen volt az oldal például 1996-ban vagy a 2000-es években. Nekem annyi jut eszembe erről az időszakról, hogy hódított a flash, minden csillogott-villogott, és még csak nem is álmodtunk arról, hogy a tégla telefonokon egyszer weboldalakat fogunk böngészni.

Az Internet Archive használatával pillanatok alatt visszaugorhatunk az időben és visszanézhetjük kedvenc márkáink fejlődését, böngészhetünk a régi tartalmak között. Az archívum bizonyos oldalelemeket, mint például a flash tartalmakat nem tárolja, de ettől függetlenül is élvezetes a visszatekintés.

Nem is szaporítom a szót, inkább kattintsunk vissza 1996. október 23-ra, vagy 1998. május 9-re, vagy nézzük meg hogyan változott a megjelenítés 2000. május 21-re.

Webfejlesztés