Betekintés a webes fejlesztésekbe

2016. május 13.

Ebben a bejegyzésben néhány olyan alapfogalmat tisztázunk, melyek mellett egy weboldal fejlesztésénél nem lehet szó nélkül elmenni.

Betekintés a webes fejlesztésekbe

Domain

Minden weboldal egyedi azonosítóval, domain névvel rendelkezik. Ha weboldalunk elkészül, ezt a nevet beírva a böngészőbe érhetjük el azt. Ezért fontos, hogy a névválasztás során leellenőrizzük, hogy az adott név az interneten is szabad-e. A .hu végződések esetében ezt a legegyszerűbben a hivatalos domain nyilvántartónál tehetjük meg. Ha a domain név szabad, már csak egy szolgáltatót kell keresni, ahol megvásárolhatjuk a kiválasztott domain nevet. Ez a vétel nem egy életre szól, a domain-ek megtartásának éves díja van. Ügyfeleinket teljeskörűen támogatjuk a folyamat lebonyolításában.

Tárhely-szolgáltatás

Minden esetben szükség van egy helyre, ahol a weboldalunkhoz kapcsolódó file-okat tároljuk, ahova a megvásárolt domain név is mutat. Ez a tárhely. Ez a szolgáltatás fix éves költséggel jár. A tárhelyszolgáltatás ügyintézésében teljeskörűen támogatjuk ügyfeleinket, sőt, saját fejlesztésű oldalaink esetében igény szerint mi magunk biztosítjuk a szolgáltatást.

Reszponzív weboldal

Biztosan találkoztál már olyan weboldallal, amit a mobilodon megnyitva képtelenség volt használni. Nem kell magyarázni, miért probléma, ha egy weboldal nem alkalmazkodik a készülékhez, amin a felhasználó nézi. Ezt a kijelző méretéhez való alkalmazkodást hívjuk reszponzivitásnak. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy csak olyan oldalakat adjunk ki a kezünkből, melyek már megfelelnek ennek a manapság alapvető kritériumnak.

CMS

A rövidítés jelentése "tartalomkezelő rendszer" (content management system). A legismertebb nyílt forráskódú, azaz a hozzáértők számára minden részletében megismerhető tartalomkezelő rendszerek a Drupal és a WordPress, melyeket bárki szabadon felhasználhat, segítségükkel akár előképzettség nélkül is létrehozhat egy blogot, vagy egy egyszerű weboldalt. A laikusok leggyakrabban pont ezzel az egyszerűséggel azonosítják be a CMS rendszereket. Tény, hogy ezen rendszerek alapos ismerete sok felesleges programozási feladattól kíméli meg a fejlesztőket, ezzel időt és pénzt spórolva ügyfeleiknek.

A nyílt forráskódú rendszerek ereje azonban nem csupán az egyszerűségükben rejlik, hanem azokban a 10-100 milliós nagyságrendben mérhető felhasználókban szerte a világon, akik nap mint nap használják, és ezzel akaratlanul is tesztelik ezeket a megoldásokat, segítve ezzel a fejlesztők népes táborát, akik folyamatosan javítják a felmerülő problémákat. Egyetlen cég sem képes annyi embert foglalkoztatni, mint ahányan egy-egy ilyen CMS rendszer fejlesztésében közreműködnek.

Sokan tehetik most fel magukban a kérdést, hogy miért fizessenek egy ilyen rendszerért, hiszen ha beleássák magukat, ők is képesek lehetnek felépíteni azt. Én magam is hiszek benne, hogy az emberek szinte bármilyen feladat elvégzésére képesek, a kulcs ebben az esetben is az idő és a minőség. Sok fejfájás, elfecsérelt munkaóra és nem 100%-os végeredmény lehet az ára annak, ha valaki szakértelem nélkül vág bele a honlapkészítésbe.

A fejlesztés során alkalmazott pontos techológiát mindig az igények ismerete után határozzuk meg, kiválasztva a leghatékonyabb megoldást az adott feladat elvégzésére: Legyen szó Drupal, WordPress, Magento, OpenCart, vagy teljesen egyedi fejlesztésű rendszerekről, átlátható munkafolyamatokkal, konzultációval, több éves tapasztalattal és szakértelemmel támogatjuk ügyfeleinket weboldalak elkészítésében A-Z-ig.

Template

Template alapú weboldal? A CMS rendszerekhez nem csak kész funkciókat érhetünk el, hanem kulcsra kész megoldásokat is vásárolhatunk, sok esetben kímélve ezzel időnket és pénztárcánkat. Ha találunk egy ideális sablont, ami kinézetében és felépítésében is megfelel az elképzeléseinknek, az jelentősen felgyorsíthatja weboldalunk elkészítését. A sablonokról érdemes megjegyezni, hogy sok esetben bár szemet gyönyörködtetőek, a készen kapott funkcionális megoldásaik hagynak kívánni valót maguk után. Az egyes template-k lehetőségeit természetesen nagyban behatárolják az adott CMS rendszer korlátai is, melyre a sablon épül, ráadásul ezeknek a fejlesztői a legtöbb esetben inkább a látványt, semmint a minőségi megoldásokat tartják szem előtt, így egy-egy sablon használatakor érhetik meglepetések az embert. Ami biztos, hogy egy template vásárlása esetében azt kapjuk, amit látunk.

Az évek során számos template lehetőségeit megismertük, és kiválasztottuk, és továbbfejlesztettük azokat, melyekkel szép és valóban működő megoldásokat készíthetünk gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan. A jelen IT trendekre építve mi magunk is fejlesztünk saját megoldásokat, melyekkel gyorsan, hatékonyan és jó minőségben tudjuk kielégíteni ügyfeleink online igényeit.

Karbantartás

Egy honlap valójában soha nincs készen. Ahogyan egy üzlet kirakatának, weboldaladnak is folyamatos új fejlesztésekre van szüksége, hogy igazodjon felhasználóid változó igényeihez, kövesse a trendek változását, vagy egyszerűen csak lépést tartson vállalkozásod fejlődésével. A weboldalakkal támasztott legalapvetőbb igény azonban annak biztonsága, folyamatos működése. Ehhez elengedhetetlen a weboldal technikai karbantartása.

Szinte mindenkinek van okostelefonja. Ahogy a mobilodon is folyamatosan frissíteni kell az alkalmazásokat, hogy megfelelő biztonsággal működjenek, úgy a webodalak hátterében húzódó megoldások is folyamatos frissítésre szorulnak. Ez a folyamat hasonlóan működik, mint a telefonok esetében, csupán nagyobb elővigyázatossággal, odafigyeléssel kell végezni, így több időt vesz igénybe.

Csapatunk az oldal átadása után sem hagy magadra. Igény esetén vállaljuk a weboldalak folyamatos karbantartását, illetve a tervezett rendszer lehetőségein belül annak további fejlesztését. Az általunk készített és karbantartott oldalak számára tárhelyet biztosítunk.

Webfejlesztés