Az élet 2020 után - Elérhető a halhatatlanság?

2016. október 18.

Sokat hallani manapság Ray Kurzweil nevét, aki a világ talán egyik legismertebb futuristájaként időről-időre sokkoló elképzeléseket oszt meg a jövőre vonatkozó elképzeléseiről. Bár már régen olvastam, mivel azóta is izgatja a fantáziám, az alábbiakban röviden összefoglalom.

Az élet 2020 után - Elérhető a halhatatlanság?

Kurzweil elképzelései az adott korban merésznek, sőt egykor talán még megmosolyogni való fantáziának tűntek, az idő egyértelműen őt igazolta. Ma már senki nem hagyja szó nélkül jelzéseit, pláne, hogy 2012. óta a Google műszaki igazgatójaként tevékenykedik. Legutóbbi elképzelései számos felületen több alkalommal is megjelentek, így elképzelhető, hogy korábban hallottál már ezekről. Ha mégsem, akkor érdemes tovább gördítened.

2030-ra "nanobotok" segítségével agyunkkal közvetlenül a "Felhőbe" kapcsolódhatunk

Elképzelései szerint, ahogy jelenleg mobiltelefonunk kapacitását is meg tudjuk sokszorozni a felhő alapú szolgáltatások révén, úgy agyi kapacitásunkat is ki fogjuk tudni terjeszteni. Alapvetően ez azt jelentheti, hogy egy Mátrix-szerű virtuális világban élhetünk.

A nanobotoknak köszönhetően életünk jelentősen hosszabb lesz

Elképzelései szerint a nanobotok képesek lesznek befejezni a természetes emberi immunrendszer munkáját, meggyógyítva bármilyen betegséget. Több futurista a halált, mint betegséget azonosítja, aminek a gyógyítására a nanobotok lehetnek az egyik alternatíva.

Viccesebbek leszünk

Tervei szerint nem gépiesebbek, hanem épp ellenkezőleg, még emberibbé válhatunk általuk, hiszen a logikai képességeink mellett érzelmi képességeink is fejlődni fognak.

3D nyomtatókkal szinte bármit ki fogunk tudni nyomtatni

Elképzelései szerint a 2020-as évekre extrém jólétet érhetünk el, és szinte bármit kinyomtathatunk majd, amire csak szükségünk lesz.

A Mesterséges Intelligencia segítségével képesek leszünk a reinkarnációra

Azt mondja a 2030-as évekre képesek leszünk nanobotokkal feltérképezni az agyat, és kivonni szeretteink emlékét. Ezt kiegészítve DNS-mintavétellel az elhunyttól, egy meggyőző virtuális változatát hozhatjuk létre eltávozott szeretteinknek.

Szingularitás

A legfontosabb dátumként Kurzweil 2045-öt jelöli meg, mikor is a mesterséges intelligencia jóval az emberi intelligencia fölé kerekedik, azaz a biológiai evolúciót lehagyja a technológia fejlődése. Ez az esemény kvázi az emberi halhatatlansággal azonosítható.

Forrás: Business Insider

Most